(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2025)
Grochowska, Julia; Weiner, Marcin
Mleko jest bardzo ważnym składnikiem
diety ludzi na całym świecie, znanym
ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Z danych literaturowych wynika, że u wielu
ludzi wywołuje jednak negatywne efekty
zdrowotne, a powody, dla których tak się
dzieje, stanowią przedmiot badań naukowych.
W związku z powyższym powstała
hipoteza, że szkodliwy wpływ mleka może
być uwarunkowany zawartymi w nim licznymi
związkami bioaktywnymi, wśród
których warto wymienić peptyd beta-kazomorfinę-
7 (BCM-7), produkt trawienia
beta-kazeiny. W prezentowanym artykule,
na podstawie analizy dostępnych publikacji
staramy się udowodnić, że peptyd
ten wykazuje właściwości opioidu i może
odgrywać dużą rolę w rozwoju niektórych
chorób i zaburzeń. Dokonane odkrycia
wskazują, że BCM-7 wydzielany jest z poszczególnych
wariantów genetycznych beta-
kazeiny z bardzo znaczącymi różnicami
w ilości, stąd selekcja bydła mlecznego pod
względem polimorfizmu może pozwolić na produkcję mleka bezpieczniejszego dla
zdrowia organizmu, szczególnie w kontekście
niektórych grup społecznych odznaczających
się zwiększoną podatnością na
szkodliwy wpływ związków bioaktywnych.