Osiągnięcia studentów (WNT)
Stały URI dla tej kolekcji
Przeglądaj
Przeglądanie Osiągnięcia studentów (WNT) według Tytuł
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordA Comparative Analysis of the Popularity of Regenerative Agriculture Practices in Poland, Germany, and Belarus(MDPI, 2025-09-04) Grochowska, Julia ; Pruszyńska-Wołowik, Joanna ; Weiner, Marcin PiotrRegenerative agriculture is a holistic approach that restores soil health, biodiversity, and ecosystem services. Its practices include crop rotation, cover crops,reduced tillage,agroforestry,composting,and integrating livestock with crops. Despite its growing recognition, limited knowledge exists regarding its practical adoption in Central and EasternEurope. The research aim was to compare the prevalence of regenerative practices among farmers in Poland, Germany, and Belarus, countries in close geographical proximity, sharing very similar climatic conditions, but differing significantly in terms of culture, politics, and history.To achievethe research aim we designed a questionnaire-based survey.
-
RekordWpływ struktury chemicznej wybranych związków bioaktywnych dziurawca zwyczajnego (Hypericum perforatum) na zdolność inhibicji monoaminoksydazy A(Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 2025-05-23) Grochowska, Julia ; Weiner, MarcinMonoaminooksydaza A (MAO-A) odpowiedzialna jest za deaminację neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina, adrenalina i noradrenalina. Nadaktywność tego białka może skutkować zaburzeniem równowagi neurotransmiterów, a w efekcie wystąpieniem wahań nastroju, a także rozwojem zaburzeń afektywnych, takich jak depresja, czy stany lękowe. W tym kontekście związki o właściwościach hamujących MAO-A mogą stanowić uzupełnienie dla obecnie stosowanych terapii farmakologicznych, wspierając regulację poziomu neuroprzekaźników. Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) jest powszechnie stosowany w terapii łagodnych postaci depresji, co skłania do przypuszczeń, że jego działanie może być związane z mechanizmem hamowania enzymu MAO-A; dlatego podjęto próbę analizy, czy związki zawarte w tej roślinie wykazują zdolność do oddziaływania z MAO-A i które z nich mogą odpowiadać za obserwowany efekt terapeutyczny.
-
RekordWystępowanie wariantów genetycznych beta kazeiny A1 i A2 w mleku krowim oraz ich wpływ na zdrowie człowieka(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2024) Grochowska, JuliaJednym z powodów, przez które konsumpcja mleka jest w stanie negatywnie oddziaływać na zdrowie, są zawarte w nim liczne związki biologicznie aktywne(bioaktywne). Związki te są zdolne do stymulowania odpowiedzi immunologicznej lub oddziałują na poziomie fizjologicznym organizmu. Do związków bioaktywnych zalicza się beta-kazomorfinę-7 (BCM-7), peptyd o właściwościach opioidu. Udowodniono, że BCM-7 może odgrywać dużą rolę w rozwoju i przebiegu niektórych chorób i zaburzeń. Jest też ważny z punktu widzenia osób z nietolerancją nabiału - powszechnie bowiem uważa się obecność laktozy w mleku za przyczynę nadwrażliwości, mało natomiast mówi się o kazeinie i produktach jej trawienia, które w wielu przypadkach stanowią przyczynę problemu.
-
RekordZastosowanie bioinformatyki w rozwoju nowoczesnego rolnictwa(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2025) Grochowska, JuliaBioinformatyka stanowi istotne narzędzie w rozwoju rolnictwa, wspierając postęp w wielu jego dziedzinach. Dzięki analizie danych biologicznych, umożliwia optymalizację procesów hodowlanych, monitorowanie zdrowia roślin i zwierząt oraz poprawę efektywności wykorzystania zasobów. Przyczynia się do podniesienia wydajności rolnictwa, jednocześnie otwierając nowe możliwości w zarządzaniu ekosystemami rolniczymi.
-
RekordZastosowanie podłoża po uprawie pieczarki (Agricus Bisporus) w kontekście zrównoważonego rolnictwa i gospodarki obiegu zamkniętego(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2025-05-12) Pruszyńska-Wołowik, JoannaWprowadzenie do gleby podłoża po pieczarkach, zwłaszcza z dodatkiem NPK, wpłynęło istotnie na zwiększenie plonu roślin testowych (ziemniaka i pszenicy ozimej). Przeprowadzone badania wskazują na możliwość wykorzystania podłoża po pieczarkach do nawożenia gleb uprawnych i w konsekwencji, do rozwiązania problemu jego utylizacji. Uzyskane rezultaty wskazują na możliwość rozwiązania problemu współczesnego rolnictwa w kontekście ograniczenia zużycia chemicznych środków na rzecz metod biologicznych. Zużyte podłoże po pieczarkach przyczynia się do poprawy jakości gleby i może być kluczowym elementem zrównoważonego rolnictwa w kontekście obiegu zamkniętego.