Regionalne Centrum Badań EKO-AGRO-TECH (EAT)
Stały URI dla tego zespołu
Przeglądaj
Przeglądanie Regionalne Centrum Badań EKO-AGRO-TECH (EAT) według Tytuł
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordAnaliza systemu motywacyjnego pracowników kadry administracyjnej jednostki sektora publicznego(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2018-06) Tokarski, Daniel ; Smarzewska, Agnieszka ; Szepeluk, AdamWstęp. Przedmiotem badań była ocena opinii pracowników kadry administracyjnej jednostki sektora publicznego w tym przypadku Uczelni Wyższej nt. wewnętrznego systemu motywacyjnego. Celem pracy było określenie najbardziej istotnych bodźców motywacyjnych z uwzględnieniem podziału na motywatory płacowe oraz pozapłacowe. Materiał i metody. Badanie zrealizowano przy pomocy kwestionariusza ankiety online, na zasadzie doboru celowego respondentów, tj. każdy pracownik administracyjny otrzymał maila z linkiem do kwestionariusza ankiety wraz z prośbą o wzięcie udziału w badaniu. Wyniki. Badania własne przeprowadzane za pomocą kwestionariusza ankiety wykazały, iż głównymi czynnikami motywującymi pracowników administracyjnych do pracy są m.in.: wysokość wynagrodzenia zasadniczego, możliwość awansu, zmiana stopnia zaszeregowania, stabilność zatrudnienia, skonkretyzowane i jasno wyznaczone cele oraz premia uznaniowa. Wnioski. Płacowe czynniki motywacyjne są dla respondentów kluczowe w procesie samorealizacji i zadowolenia z wykonywanej pracy. Oznacza to, że pracownicy najbardziej cenią sobie fakt stałej, dobrze płatnej pracy z możliwością rozwoju.
-
RekordMechanical grinding of spices in grinders with polymeric burrs and transfer of microplastics to food(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2024-03-19) Zbucki, Łukasz ; Plażuk, EwaNowadays, researchers are alarming that our everyday food products may be contaminated with plastics during the processing and packaging process. Plastic polymers and harmful chemical additives, such as plasticizers, dyes or modifiers, may enter our body along with food in the form of microplastic particles and cause harm to human health. Risk assessment of microplastics in food products is still at an early stage due to the heterogeneity of research and methodology. Material and methods. The present study analyzed the abrasion of plastic particles from several different Himalayan salt and black pepper grinders with burrs made of polymers using FT-IR and SEM techniques. Results. The study confirms the effect of the polymers used on the amount of microplastic released as well as the rate of wear of the grinder burrs from the ground spice. Conclusions. However, determining the impact of using such devices on human health requires further research.
-
RekordOur life with plastic, a review of plastic product abuse in the age of consumerism / Nasze życie z plastikiem, przegląd aspektów nadużywania produktów z tworzyw sztucznych w dobie konsumpcjonizmu(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2024-11-14) Plażuk, Ewa ; Zbucki, ŁukaszIt is estimated that up to 9 million tons of plastic waste enters the oceans every year. There is a top of research on the harmfulness of microplastics to our health. While aspects of the use of polymeric packaging for food, dishes, or plastic furniture and clothing are often dictated by economic considerations, psychological, sociological and cultural aspects can be shaped at the level of operation of healthy and rational product choices in local markets. With increased exposure to plastic in the world, the goal of the natural sciences is to develop research tools on the harmfulness of microplastics. Within the framework of social responsibility, social sciences should give recommendations in areas of social life and propose practical measures to make people aware of where microplastic comes from and how to reduce its use.
-
RekordThe analysis of satisfaction level from renewable energy sources usage co-financed from European funds in the Rossosz commune / Analiza poziomu satysfakcji z odnawialnych źródeł energii dofinansowanych z funduszy europejskich na terenie gminy Rossosz(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2018-06) Sałuch, Mateusz ; Siłuch, Marta ; Tokarski, Daniel ; Żukiewicz-Sobczak, Wioletta Agnieszka ; Sobczak, PawełSubject and purpose of work: the purpose of this article is to present the opportunities for rural development and the benefits of participation in the Regional Operational Program of the Lublin Province for the years 2007-2013, as well as the estimation of the level of satisfaction of the inhabitants of the Rossosz Commune in the Bialski Poviat, Lublin Province, using renewable energy sources co-financed by EU funds. Materials and methods: this work was created with the use of author’s interview questionnaire as the basic research tool. The survey was carried out among the inhabitants of the Rossosz Commune. Results and conclusions: participation in the “Clean Energy in the Zielawy Valley” project contributed to the development of rural areas in the Biała Podlaska Poviat of the Lubelskie Province and it was a fundamental factor enabling the installation of devices using renewable energy. The research shows that the vast majority of respondents appreciated the benefits of renewable energy installations and many of them envisage to make use of the possibility of installing renewable energy devices in the near future.