(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2023)
Kozak, Agnieszka; Sokół, Janusz Leszek; Bylinskaya, Anastasiya
Celem badań była ocena działalności bazy gastronomicznej w Pińsku w okresie pandemii
COVID-19. W opracowaniu, analizę literatury przedmiotu poszerzono o badania
ankietowe z wykorzystaniem dwóch kwestionariuszy ankiety. Pierwszy z nich
skierowano do właścicieli obiektów gastronomicznych, drugi skierowano do turystów.
W związku z występującą w 2020 roku pandemią COVID‐19, obiekty gastronomiczne
prowadziły swoją działalność turystyczną w reżimie zaostrzeń sanitarnych.
Wpłynęło to w znaczącym stopniu na zmniejszenie liczby gości w tych obiektach
a co za tym idzie, spowodowało znaczny spadek dochodów właścicieli względem
2019 roku. Z przeprowadzonych badań wynika, że pandemia COVID-19 miała negatywny
wpływ na funkcjonowanie bazy gastronomicznej w Pińsku, lokale zmuszone
były ograniczyć swoją działalność, przez co spadła liczba zamówień, a także przychody
lokali.