Książki/rozdziały (WU)
Stały URI dla tej kolekcji
Przeglądaj
Przeglądanie Książki/rozdziały (WU) według Autor "Augustyńska-Prejsnar, Anna"
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordAnaliza jakości tuszek kurcząt brojlerów z różnych ferm drobiu województwa podkarpackiego(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Ormian, Małgorzata ; Augustyńska-Prejsnar, Anna ; Lechowska, JadwigaCelem pracy była analiza jakości tuszek kurcząt brojlerów pochodzących z różnych ferm drobiu województwa podkarpackiego. Uzyskane warunki produkcyjne mierzone zużyciem paszy na 1 kg przyrostu, końcową masą ciała były porównywalne z krajowymi wynikami produkcyjnymi kurcząt brojlerów. Wyższą śmiertelność kurcząt brojlerów stwierdzono w fermie o najwyższej obsadzie ptaków na 1 m2. Wydajność rzeźna badanych tuszek kształtowała się na poziomie 70,59–71,89%. Procentowa zawartość mięśni piersiowych wynosiła od 24,71 do 25,82%. Tuszki badanych kurcząt charakteryzowały się niewielkim otłuszczeniem (2,38-4,13%). Wielkość obsady nie wpłynęła na parametry poubojowe tuszek kurcząt brojlerów.
-
RekordOcena preferencji i częstotliwości spożycia mięsa drobiowego w opinii studentów(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Augustyńska-Prejsnar, Anna ; Ormian, Małgorzata ; Lechowska, JadwigaW pracy przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego dotyczących oceny preferencji i częstotliwości spożycia mięsa drobiowego. W strukturze spożycia mięsa drobiowego dominowało mięso kurcząt brojlerów. Badani studenci wskazali, że najczęściej spożywają filet z piersi kurcząt bez skóry. W opinii studentów niska cena, wartość odżywcza mięsa i czas przyrządzania potraw były głównymi powodami decydującymi o spożyciu mięsa. Badani respondenci wysoko ocenili ofertę rynkową mięsa drobiowego, a preferowaną formą asortymentu handlowego było mięso bez opakowania.
-
RekordUżytkowanie owiec rasy czarnogłówka w gospodarstwie ekologicznym na Podkarpaciu(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Lechowska, Jadwiga ; Ormian, Małgorzata ; Augustyńska-Prejsnar, AnnaCelem badań była ocena wartości użytkowej owiec rasy czarnogłówka oraz tempa wzrostu i odchowu jagniąt utrzymywanych w gospodarstwie ekologicznym na Podkarpaciu. Użytkowane w gospodarstwie ekologicznym stado owiec osiągnęło zadawalający poziom cech rozrodu, odchowu i rozwoju masy ciała jagniąt zbliżony do wyników owiec tej rasy użytkowanych w kraju. Utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych owce dostarczają wysokiej jakości i wartości rynkowej produktów pozyskiwanych w warunkach dobrego środowiska bytowania zwierząt do jakich z pewnością należą zaliczyć tereny Podkarpacia.