Książki/rozdziały (WNT)
Stały URI dla tej kolekcji
Przeglądaj
Przeglądanie Książki/rozdziały (WNT) według Autor "Gugała, Marek"
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordIII Konferencja Naukowa „Współczesne dylematy polskiego rolnictwa”. Materiały konferencyjne(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zadrożniak, Bogumił ; Kondracki, Stanisław ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja
-
RekordKształtowanie zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w warunkach ochrony przed agrofagami(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zarzecka, Krystyna ; Mystkowska, Iwona ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja ; Zarzecka, Magdalena ; Falkowska, KatarzynaW doświadczeniach przeprowadzonych w trzech dwuletnich seriach (2003-2004, 2005- 2006 i 2006-2007) badano wpływ chemicznych środków ochrony roślin (ś.o.r.) – herbicydów i insektycydów oraz sposobów uprawy roli na zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego. Przedstawiono wyniki nad wpływem różnych sposobów odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin i sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej z zastosowaniem insektycydów oraz zróżnicowanej uprawy roli na koncentrację witaminy C w bulwach pięciu odmian ziemniaka jadalnego (Balbina, Irga, Wiking, Mors, Ż agiel). Herbicydy i ich mieszaniny oraz insektycydy aplikowane do zwalczania stonki ziemniaczanej zwiększały zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w porównaniu do ziemniaków zebranych z obiektu kontrolnego bez ochrony chemicznej. Uprawiane w doświadczeniach odmiany ziemniaka zawierały od 192,0 do 227,6 mg·kg-1 w świeżej masie bulw witaminy C.
-
RekordMateriały do ćwiczeń z chemii nieorganicznej dla studentów kierunku rolnictwo(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2019) Mystkowska, Iwona ; Sikorska, Anna ; Zarzecka, Krystyna ; Gugała, MarekNiniejszy skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Rolnictwo. Treść skryptu uwzględnia wymagania podstawowego programu nauczania z zakresu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii nieorganicznej. Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne ze stechiometrii i stężeń roztworów oraz metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej). W poszczególnych rozdziałach zamieszczono część teoretyczną, doświadczalną oraz przykłady zadań rachunkowych. W ostatnim rozdziale przedstawiono normy spożycia wybranych składników nieorganicznych.
-
RekordProzdrowotne właściwości formy oleistej nasion lnu zwyczajnego(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Gugała, Marek ; Zarzecka, Krystyna ; Krasnodębska, Ewa ; Jabłońska, AdriannaCelem pracy było przedstawienie prozdrowotnych właściwości formy oleistej nasion lnu zwyczajnego - Linum usitatissimum L. Nasiona lnu zwane siemieniem lnianym są znanym surowcem zielarskim o wysokich walorach odżywczych, dietetycznych i leczniczych. To źródło przyswajalnego i wysokowartościowego białka, substancji śluzowych, witamin z grupy B, witamin A, E, mikroelementów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NN KT). Jest to także bogactwo deficytowego w codziennej diecie - kwasu α - linolenowego. Z uwagi na wybitne właściwości prozdrowotne siemienia lnianego zalecane jest spożywanie 2-3 łyżeczek dziennie. Nasiona lnu mają zastosowanie w piekarstwie. Badania potwierdzają, że dodatek zmielonych, żółtych lub brązowych nasion lnu oleistego pozwala uzyskać pieczywo bezglutenowe bardzo dobrej jakości, które może być źródłem wielu cennych składników, deficytowych w diecie bezglutenowej osób chorych na celiakię. Nasiona lnu odgrywają również istotną rolę w żywieniu zwierząt. Prowadzą do zwiększenia zawartości w produktach zwierzęcych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NN KT). Gwarantuje to spadek poziomu cholesterolu w mięsie, mleku i żółtkach jaj. W artykule przedstawiono również zdrowotne właściwości oleju lnianego, który produkuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu. Spożywanie oleju lnianego przyczynia się do zapobiegania i leczenia chorób cywilizacyjnych. Cenne właściwości oleju lnianego to działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Jest to naturalne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - NN KT, których niedobór prowadzi do zakłóceń funkcjonowania większości procesów życiowych człowieka Całkowita zawartość steroli roślinnych w 100 gramach oleju wynosi 689 mg. W kilogramie oleju zawarte jest 800 mg γ - tokoferolu i 40 mg α - tokoferolu.