Wydział Nauk Technicznych (WNT)
Stały URI dla tego zespołu
Przeglądaj
Przeglądanie Wydział Nauk Technicznych (WNT) według Autor "Falkowska, Katarzyna"
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordKształtowanie zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w warunkach ochrony przed agrofagami(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zarzecka, Krystyna ; Mystkowska, Iwona ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja ; Zarzecka, Magdalena ; Falkowska, KatarzynaW doświadczeniach przeprowadzonych w trzech dwuletnich seriach (2003-2004, 2005- 2006 i 2006-2007) badano wpływ chemicznych środków ochrony roślin (ś.o.r.) – herbicydów i insektycydów oraz sposobów uprawy roli na zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego. Przedstawiono wyniki nad wpływem różnych sposobów odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin i sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej z zastosowaniem insektycydów oraz zróżnicowanej uprawy roli na koncentrację witaminy C w bulwach pięciu odmian ziemniaka jadalnego (Balbina, Irga, Wiking, Mors, Ż agiel). Herbicydy i ich mieszaniny oraz insektycydy aplikowane do zwalczania stonki ziemniaczanej zwiększały zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w porównaniu do ziemniaków zebranych z obiektu kontrolnego bez ochrony chemicznej. Uprawiane w doświadczeniach odmiany ziemniaka zawierały od 192,0 do 227,6 mg·kg-1 w świeżej masie bulw witaminy C.
-
RekordWłaściwości zdrowotne miodu i wosku pszczelego(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Mystkowska, Iwona ; Zarzecka, Krystyna ; Zarzecka, Magdalena ; Falkowska, KatarzynaW Polsce od pszczół pozyskuje się siedem produktów, do których należą: miód, wosk, propolis, obnóża pyłkowe, pierzga, mleczko pszczele i jad pszczeli. Miód i wosk pszczeli są, produktami najważniejszymi pod względem odżywczym i zdrowotnym. Miód działa na organizm człowieka poprzez: wysoką aktywność bakteriobójczą, wartości odżywcze (łatwo przyswajalne cukry proste), właściwości wzmacniające, uodparniające, regeneracyjne i znieczulające, a także właściwości antyalergiczne oraz regulację czynności organizmu. We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy, a płomień świecy woskowej, powoduje przepływ dobrej energii, uspokaja nerwy i wycisza emocje.