Książki/rozdziały (WNE)
Stały URI dla tej kolekcji
Przeglądaj
Przeglądanie Książki/rozdziały (WNE) według Autor "Bertrandt, Jerzy"
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordDopalacze – realne zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego państwa(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2016) Bertrandt, Jerzy ; Szpyt, AleksandraW pracy przedstawiono problem dopalaczy w Polsce i zagranicą zarówno z punktu widzenia epidemiologii, jak i w aspekcie narażenia zdrowia. Zaprezentowano różne definicje dopalaczy oraz dokonano ich charakterystyki, a także opisano skutki ich działania na organizm człowieka. Przedstawiono również organizację i zadania nadzoru nad środkami zastępczymi w Polsce oraz obowiązujące w Unii Europejskiej i w naszym kraju akty prawne dotyczące nowych substancji psychoaktywnych.
-
RekordPandemia COVID-19 – wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo żywności i żywienia(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2021) Bertrandt, JerzyW pracy dokonano oceny możliwego wpływu pandemii Covid-19 na bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo żywności oraz bezpieczeństwo żywienia. W oparciu o obowiązującą terminologię naukową zdefiniowano pojęcia bezpieczeństwa żywnościowego oraz bezpieczeństwa żywności i żywienia. Szeroko opisano warunki i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego oraz wpływ pandemii COVID-19 na systemy żywnościowe i wynikające z niego zaburzenia społeczno-ekonomiczne. W oparciu o dostępne dane literaturowe dokonano oceny możliwych zagrożeń bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz opisano metody zapobiegania transmisji wirusa Sars-cov 2 na poszczególnych etapach łańcucha pokarmowego człowieka. Przedstawiono także wpływ pandemii na zmiany modelu żywienia oraz na stan odżywienia pacjentów i osób przebywających w kwarantannie lub samoizolacji. Wykazano, że pandemia Covid-19 niekorzystnie wpływa na zarówno na bezpieczeństwo żywnościowe, jak i bezpieczeństwo żywności i żywienia, co powoduje pogorszenie się warunków egzystencji człowieka i wymusza podjęcie określonych działań zapobiegawczych w obszarze zdrowia publicznego.
-
RekordTerroryzm żywnościowy – realne zagrożenie bezpieczeństwa państwa(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Bertrandt, JerzyBiorąc pod uwagę realne zagrożenie związane z działaniami terrorystycznymi z wykorzystaniem żywności, celowym jest zacieśnienie współpracy pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej, oraz innych agend nadzoru sanitarnego nad żywnością i żywieniem, z policją i wojskiem oraz odpowiednimi instytucjami międzynarodowymi, w zakresie zabezpieczenia przed atakiem terrorystycznym poprzez, lub na żywność. Ponadto w ramach działań zapobiegawczych, należy zintensyfikować nadzór sanitarny nad zakładami żywienia zbiorowego oraz dystrybucją żywności w rejonie trwania imprez masowych oraz prowadzić intensywną akcję oświatową wśród producentów, przetwórców i dystrybutorów w zakresie ochrony żywności przed atakiem terrorystycznym. Koniecznym wydaje się opracowanie i wydanie przewodników dla producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności w zakresie procedur pozwalających zminimalizować możliwość intencjonalnego skażenia, bądź zakażenia żywności oraz przygotowanie materiałów szkoleniowych pozwalających przećwiczyć procedury postępowania w przypadku działań terrorystycznych poprzez żywność.