Wydział Nauk Technicznych (WNT)
Stały URI dla tego zespołu
Przeglądaj
Przeglądanie Wydział Nauk Technicznych (WNT) według Autor "Baranowska, Alicja"
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordCechy ogrodu w stylu rustykalnym(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Baranowska, Alicja ; Bojaczuk, Joanna ; Bak, Ewelina ; Artyszuk, ŁukaszKrajobraz wiejski w ostatnich latach uległ znacznym przemianom, dlatego też jednym z współczesnych dylematów polskiego rolnictwa jest problem zanikania cennych wartości wiejskiego krajobrazu. Zanika ciągłość kulturowa polskiej wsi, powoli odchodzą w niepamięć typowe wiejskie zagrody, których istotnym elementem był: ogród kwiatowy, tzw. przedogródek, sad i warzywnik. Od wieków sadzono w nich te same, rodzime gatunki roślin: kwiaty, warzywa, zioła, krzewy, czy drzewa, takie jak: jabłonie, śliwy, grusze, a w każdym sadzie, czy ogrodzie były pasieki. Niestety powoli ta symbolika staje się niezrozumiała dla osób współcześnie zamieszkujących polską wieś; stopniowo zatraca się tożsamość kulturowa i bioróżnorodność, a w ślad za tym również tradycyjne krajobrazy. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż niezależnie od mijających dekad ogród był zawsze symbolem jedności człowieka z przyrodą, miejscem przeżyć i doznań estetycznych. W pracy przedstawiono historię ogrodów wiejskich (łac. rustykalnych) i zwrócono uwagę na cechy ogrodów wiejskich w przeszłości oraz współcześnie.
-
RekordIII Konferencja Naukowa „Współczesne dylematy polskiego rolnictwa”. Materiały konferencyjne(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zadrożniak, Bogumił ; Kondracki, Stanisław ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja
-
RekordKoła Naukowe - szkołą twórczego działania. Edycja piąta(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2017) Baranowska, Alicja ; Niźnikowska, EwelinaPaństwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej jest ośrodkiem akademickim aktywnie wspierającym rozwój naukowy młodzieży. Obserwując rosnące zainteresowanie studentów działalnością naukową, ciągłym dążeniem do odkrywania świata, przedstawiamy Państwu zbiór prac studentów, w których prezentują swoje osiągnięcia i zainteresowania naukowe. Wierzymy, że odkrycia młodych naukowców zainspirują Państwa do dyskusji, pozwolą spojrzeć na wiele zagadnień naukowych z nowej perspektywy i zachęcą do podjęcia kolejnych działań na rzecz rozwoju nauki. Prezentowany Państwu zbiór publikacji obejmuje 18 prac z zakresu wielu dyscyplin naukowych, w tym medycznych, społecznych czy przyrodniczych wygłoszonych podczas V Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych. Konferencja została zorganizowana w dniu 31 maja 2016 roku przez Koła Naukowe Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Wyrażamy nadzieję, że szeroka problematyka tych materiałów spełni oczekiwania czytelników, wzbudzi zainteresowanie osób z różnych kręgów naukowych, teoretyków i praktyków, a w szczególności „młodych naukowców” wkraczających w bogaty świat nauki.
-
RekordKształtowanie zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w warunkach ochrony przed agrofagami(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zarzecka, Krystyna ; Mystkowska, Iwona ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja ; Zarzecka, Magdalena ; Falkowska, KatarzynaW doświadczeniach przeprowadzonych w trzech dwuletnich seriach (2003-2004, 2005- 2006 i 2006-2007) badano wpływ chemicznych środków ochrony roślin (ś.o.r.) – herbicydów i insektycydów oraz sposobów uprawy roli na zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego. Przedstawiono wyniki nad wpływem różnych sposobów odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin i sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej z zastosowaniem insektycydów oraz zróżnicowanej uprawy roli na koncentrację witaminy C w bulwach pięciu odmian ziemniaka jadalnego (Balbina, Irga, Wiking, Mors, Ż agiel). Herbicydy i ich mieszaniny oraz insektycydy aplikowane do zwalczania stonki ziemniaczanej zwiększały zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w porównaniu do ziemniaków zebranych z obiektu kontrolnego bez ochrony chemicznej. Uprawiane w doświadczeniach odmiany ziemniaka zawierały od 192,0 do 227,6 mg·kg-1 w świeżej masie bulw witaminy C.
-
RekordThe nutritional value and health benefits of sweet corn kernels (Zea mays ssp. saccharata)(Akademia Bialska im. Jana Pawła II, 2023-10-19) Baranowska, AlicjaThe aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round. Keywords: sweet corn, chemical constitution, nutritional value, health
-
RekordPossibility of industrial hemp cultivation in areas of high nature value / Możliwości uprawy konopi włóknistych na obszarach przyrodniczo cennych(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2018-07-04) Zadrożniak, Bogumił ; Radwańska, Katarzyna ; Baranowska, Alicja ; Mystkowska, IwonaSubject and purpose of work: The aim of this work is to present the possibilities of cultivating varieties of industrial hemp which are registered in Poland in areas of high nature value. Materials and methods: This work is a type of overview; it describes characteristic features of areas of high nature value. It also presents specific biological properties, cultivation and agrotechnical requirements, as well as the versatility of industrial hemp usage. Results: This study demonstrated considerable importance of industrial hemp in developing areas of high nature value, in accordance with the idea of sustainable development. Conclusions: Due to the specific biological properties of industrial hemp, its low cultivation and agrotechnical requirements and lack of the need to use pesticides, industrial hemp can be successfully grown in areas of high nature value.
-
RekordRola roślin motylkowatych w rolnictwie ekologicznym(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Baranowska, Alicja ; Dąbrowska, Katarzyna ; Zarzecka, KrystynaRolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Stanowi najbardziej naturalną, przyjazną środowisku produkcję rolniczą i umożliwia uzyskanie plonów o wysokiej jakości biologicznej. Bardzo ważną rolę w ekologicznej produkcji roślinnej odgrywa płodozmian - czyli dobór i następstwo roślin dostosowane do określonych warunków glebowo-klimatycznych. Właściwie zaplanowany płodozmian jest podstawą w produkcji roślinnej. Decyduje o żyzności gleby, występowaniu agrofagów, jak również o wielkości i jakości plonów. Dlatego bardzo ważnym składnikiem płodozmianu są rośliny motylkowate (jednoroczne i wieloletnie), które mogą być uprawiane w plonie głównym i w międzyplonach. Rośliny te wzbogacają glebę w azot poprzez zdolność wiązania tego pierwiastka z atmosfery. Ponadto wspomagają drenowanie i spulchnianie gleby silnie rozbudowanym systemem korzeniowym. Niektóre rośliny motylkowate są też wartościową paszą treściwą, chętnie zjadaną przez zwierzęta w postaci zielonki, suszu oraz kiszonki. W pracy przedstawiono rolę roślin motylkowatych w rolnictwie ekologicznym.
-
RekordWartość dietetyczna i odżywcza owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Baranowska, Alicja ; Zarzecka, Krystyna ; Świerczewska-Pietras, Katarzyna ; Mystkowska, IwonaPod względem produkcji owoców jagodowych Polska zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na świecie, a Lubelszczyzna to jeden z największych rejonów uprawy maliny właściwej w Polsce [Winiarska 1992]. Owoce są produktami o doskonałych walorach dietetycznych i odżywczych. Zawierają duże ilości cukrów prostych, barwników, kwasów organicznych, pektyn, związków śluzowych. Stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów, witamin a także związków mineralnych. Są bogate w związki zapobiegające chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Szczególnie cenne dla naszego organizmu są owoce maliny właściwej (Fructus rubi idaei). Owoce maliny właściwej znane były już starożytnym Grekom, około 370 lat p.n.e. Pierwsze uprawne maliny pochodzą z ogrodów przyklasztornych późnego Średniowiecza (XV w.), a pierwsze hodowlane odmiany maliny wymieniane są pod koniec XVIII w. [Karabela 2007, Krauze-Baranowska 2014]. Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: jako świeży deser, dżemy, kompoty, soki czy mrożonki. Jedną z największych zalet malin jest również fakt, iż pierwsze plony powinniśmy otrzymać dość szybko po ich posadzeniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi, mają także wartości lecznicze. Zarówno owoce jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. Zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Oprócz tego, dzięki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. W pracy przedstawiono historię uprawy, wymagania glebowe, charakterystykę botaniczną, a także wartość odżywczą i dietetyczną owoców maliny.