Książki/rozdziały (WNT)
Stały URI dla tej kolekcji
Przeglądaj
Przeglądanie Książki/rozdziały (WNT) według Autor "Baranowska, Alicja"
Wyniki na stronie
Opcje wyszukiwania
-
RekordCechy ogrodu w stylu rustykalnym(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Baranowska, Alicja ; Bojaczuk, Joanna ; Bak, Ewelina ; Artyszuk, ŁukaszKrajobraz wiejski w ostatnich latach uległ znacznym przemianom, dlatego też jednym z współczesnych dylematów polskiego rolnictwa jest problem zanikania cennych wartości wiejskiego krajobrazu. Zanika ciągłość kulturowa polskiej wsi, powoli odchodzą w niepamięć typowe wiejskie zagrody, których istotnym elementem był: ogród kwiatowy, tzw. przedogródek, sad i warzywnik. Od wieków sadzono w nich te same, rodzime gatunki roślin: kwiaty, warzywa, zioła, krzewy, czy drzewa, takie jak: jabłonie, śliwy, grusze, a w każdym sadzie, czy ogrodzie były pasieki. Niestety powoli ta symbolika staje się niezrozumiała dla osób współcześnie zamieszkujących polską wieś; stopniowo zatraca się tożsamość kulturowa i bioróżnorodność, a w ślad za tym również tradycyjne krajobrazy. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż niezależnie od mijających dekad ogród był zawsze symbolem jedności człowieka z przyrodą, miejscem przeżyć i doznań estetycznych. W pracy przedstawiono historię ogrodów wiejskich (łac. rustykalnych) i zwrócono uwagę na cechy ogrodów wiejskich w przeszłości oraz współcześnie.
-
RekordIII Konferencja Naukowa „Współczesne dylematy polskiego rolnictwa”. Materiały konferencyjne(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zadrożniak, Bogumił ; Kondracki, Stanisław ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja
-
RekordKoła Naukowe - szkołą twórczego działania. Edycja piąta(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2017) Baranowska, Alicja ; Niźnikowska, EwelinaPaństwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej jest ośrodkiem akademickim aktywnie wspierającym rozwój naukowy młodzieży. Obserwując rosnące zainteresowanie studentów działalnością naukową, ciągłym dążeniem do odkrywania świata, przedstawiamy Państwu zbiór prac studentów, w których prezentują swoje osiągnięcia i zainteresowania naukowe. Wierzymy, że odkrycia młodych naukowców zainspirują Państwa do dyskusji, pozwolą spojrzeć na wiele zagadnień naukowych z nowej perspektywy i zachęcą do podjęcia kolejnych działań na rzecz rozwoju nauki. Prezentowany Państwu zbiór publikacji obejmuje 18 prac z zakresu wielu dyscyplin naukowych, w tym medycznych, społecznych czy przyrodniczych wygłoszonych podczas V Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych. Konferencja została zorganizowana w dniu 31 maja 2016 roku przez Koła Naukowe Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Wyrażamy nadzieję, że szeroka problematyka tych materiałów spełni oczekiwania czytelników, wzbudzi zainteresowanie osób z różnych kręgów naukowych, teoretyków i praktyków, a w szczególności „młodych naukowców” wkraczających w bogaty świat nauki.
-
RekordKształtowanie zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w warunkach ochrony przed agrofagami(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Zarzecka, Krystyna ; Mystkowska, Iwona ; Gugała, Marek ; Baranowska, Alicja ; Zarzecka, Magdalena ; Falkowska, KatarzynaW doświadczeniach przeprowadzonych w trzech dwuletnich seriach (2003-2004, 2005- 2006 i 2006-2007) badano wpływ chemicznych środków ochrony roślin (ś.o.r.) – herbicydów i insektycydów oraz sposobów uprawy roli na zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego. Przedstawiono wyniki nad wpływem różnych sposobów odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin i sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej z zastosowaniem insektycydów oraz zróżnicowanej uprawy roli na koncentrację witaminy C w bulwach pięciu odmian ziemniaka jadalnego (Balbina, Irga, Wiking, Mors, Ż agiel). Herbicydy i ich mieszaniny oraz insektycydy aplikowane do zwalczania stonki ziemniaczanej zwiększały zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w porównaniu do ziemniaków zebranych z obiektu kontrolnego bez ochrony chemicznej. Uprawiane w doświadczeniach odmiany ziemniaka zawierały od 192,0 do 227,6 mg·kg-1 w świeżej masie bulw witaminy C.
-
RekordRola roślin motylkowatych w rolnictwie ekologicznym(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Baranowska, Alicja ; Dąbrowska, Katarzyna ; Zarzecka, KrystynaRolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Stanowi najbardziej naturalną, przyjazną środowisku produkcję rolniczą i umożliwia uzyskanie plonów o wysokiej jakości biologicznej. Bardzo ważną rolę w ekologicznej produkcji roślinnej odgrywa płodozmian - czyli dobór i następstwo roślin dostosowane do określonych warunków glebowo-klimatycznych. Właściwie zaplanowany płodozmian jest podstawą w produkcji roślinnej. Decyduje o żyzności gleby, występowaniu agrofagów, jak również o wielkości i jakości plonów. Dlatego bardzo ważnym składnikiem płodozmianu są rośliny motylkowate (jednoroczne i wieloletnie), które mogą być uprawiane w plonie głównym i w międzyplonach. Rośliny te wzbogacają glebę w azot poprzez zdolność wiązania tego pierwiastka z atmosfery. Ponadto wspomagają drenowanie i spulchnianie gleby silnie rozbudowanym systemem korzeniowym. Niektóre rośliny motylkowate są też wartościową paszą treściwą, chętnie zjadaną przez zwierzęta w postaci zielonki, suszu oraz kiszonki. W pracy przedstawiono rolę roślin motylkowatych w rolnictwie ekologicznym.
-
RekordWartość dietetyczna i odżywcza owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)(Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2014) Baranowska, Alicja ; Zarzecka, Krystyna ; Świerczewska-Pietras, Katarzyna ; Mystkowska, IwonaPod względem produkcji owoców jagodowych Polska zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na świecie, a Lubelszczyzna to jeden z największych rejonów uprawy maliny właściwej w Polsce [Winiarska 1992]. Owoce są produktami o doskonałych walorach dietetycznych i odżywczych. Zawierają duże ilości cukrów prostych, barwników, kwasów organicznych, pektyn, związków śluzowych. Stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów, witamin a także związków mineralnych. Są bogate w związki zapobiegające chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Szczególnie cenne dla naszego organizmu są owoce maliny właściwej (Fructus rubi idaei). Owoce maliny właściwej znane były już starożytnym Grekom, około 370 lat p.n.e. Pierwsze uprawne maliny pochodzą z ogrodów przyklasztornych późnego Średniowiecza (XV w.), a pierwsze hodowlane odmiany maliny wymieniane są pod koniec XVIII w. [Karabela 2007, Krauze-Baranowska 2014]. Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: jako świeży deser, dżemy, kompoty, soki czy mrożonki. Jedną z największych zalet malin jest również fakt, iż pierwsze plony powinniśmy otrzymać dość szybko po ich posadzeniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi, mają także wartości lecznicze. Zarówno owoce jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. Zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Oprócz tego, dzięki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. W pracy przedstawiono historię uprawy, wymagania glebowe, charakterystykę botaniczną, a także wartość odżywczą i dietetyczną owoców maliny.